Pankreas bezinden salgılanan insülinin yetersiz salınımı ya da yeterli  ve hatta fazla salınımına rağmen hedef hücrede insülinin etkisini gösterememesine bağlı olarak ortaya çıkan HİPERGLİSEMİ yani kan glikoz düzeyinin yüksekliği ile karakterize bir metabolik hastalıktır.

Gebe kadınların %0.5’inde tanı konulmuş ya da konulmammış DM vardır.

Sebebi multifaktöryaldır  ve içerisnde genetik ve çevresel faktörleri de barındırır.

Hastalık kendini hipergliseminin yanında aşırı protein ve yağ yıkımı ile gösterir ve vücutta keton cisimleri ve asidin arttığı ketoasidoza gidişli bir hastalıktır.

Diabetes mellitus ya gebelikten önce de vardır ve gebelik süresince ağırlaşır; buna PREGESTASYONAL DİABET denir ve görülme sıklığı 200 de bir yani %0.5’tir. Diabetes mellitus ya da gebelik süresince ortaya çıkabilir ki o zaman GESTASYONAL DİABET’ten söz edilmektedir. Gestasyonal diabetin görülme sıklığı %2.5 yani 200’de 5’tir.

Gebe kalmaya karar vermeden önce özellikle ailesinde DM yükü olan hastalar 75GR GLİKOZ İLE DİABET TARAMASI yaptırtmalıdır.

Gebelik ve diabetbirbirini olumsuz etkilerler.

DİABETİN GEBELİĞE ETKİLERİ

1.Çocukta iri gelişim. Anne kanında yükselen ve çocuğa geçen glikoz etkisiyle.  İri çocuk gelişimi doğum zorluklarına neden olabilmektedir.

2.Gebelik süresince preeklampsi adını alan yüksek tansiyon, ödem ve proteinüri ile seyreden hastalığa yakalanma riski yükselebilir.

3.özellikle son 2haftada ani fetüs ölümleri görülebilir.

4.Erken doğum ve ona bağlı RDS sendromu görülebilir.

5.Yenidoğan çocukta hipoglisemi gelişebilir.

BELİRTİLERİ:

Genellikle yükleme testleri ile tanısı konulabilmektedir. Bazen yorgunluk, çok su içme ve çok sık idrar yapma gibi belirtiler de olabilmektedir.

 

TANI:

24-28.haftalar arasındaki gebelere DİABET TARAMASI yapılır: 50gr glikoz ile yükleme sonucunda 1.saatteki kan şekeri  düzeyine bakılır. 1.saatteki kan şekeri %140 ya da üzerinde ise, 100gr glikoz ile 3saatlik yükleme yapılır ve bu şekilde tanı koyulur.

 

TEDAVİ:

Gebelikte diabet tedavisinde ideal ilaç İNSÜLİN’dir. Ayrıca diyet ve egzersiz yardımcıdır.

İç hastalıkları Uzmanı ile ortaklaşa takip edilir.

Gebelikte Diabet ortaya çıkan çocuklarda  ileride DM gelişme riski 20 kat fazladır.