Prenatal dönem deyince aklımıza, döllenme ile başlayana ve doğumun gerçekleşmesi le son bulan dönemdir. Bu dönem içinde bebeği etkileyen faktörler genetik ve çevresel faktörlerdir. Çevresel faktörler kontrol edilebilir. Genetik faktörler yakın zamana kadar sonuçları ortaya çıkana kadar farkedilemeyen faktörlerdi. Ancak girişimsel ve girişimsel olmayan pek çok inceleme ile genetik faktörlerin neden olduğu sonuçları ve ön habercilerini erken dönemde ve doğumdan önce görebilmeye başladık.
Girişimsel olmayan inceleme yöntemleri arasında; ikili ve üçlü testler, frecell DNA tetkikleri, II.düzey ultrasonografi incelemeleri ve MR incelemeleri sayılabilir.
Girişimsel prenatal inceleme yöntemlerinde 9-12.haftalar aerasında yapılan korion villus örneklemeleri, 14-20.haftalar arasında yapılan amniosentez ve kordosentez uygulamaları sayılabilir.
Prenatal tanı ile, yaşamla bağdaşmayan anomalileri tespit edip, anneyi bundan kurtarmayı sağlar. Mesela anensefali gibi. Ayrıca doğduğunda yaşasa bile sekeklli bir yaşam sürecek olan çocukları tespit etmeye yardımcı olur. Mesela, down sendromu ya da ağır spina bifidalar gibi. Bir başka faydası da; bazı anomalileri erkenden tespit ederek, doğumda çok erken müdahele ile hayat kurtarmaktır. Mesela karın duvarı anomalilerinde, doğum olur olmaz, batın içi organlar dışarıda zarar görmeden gerekli operatif tedaviler yapılarak yeni doğan kurtarılabilmektedir.
PERİNATOLOJİ VE PERİNATOLOGLAR
Yüksek risk taşıyan gebelik ya da gebe adaylarını inceleyen, içerideki fetüs ya da fetuslardaki olası anomali ya da hastalıkları tespit eden ve hatta gerekirse girişimsel tedavi yöntemleri uygulayan uzmanlık dalıdır Perinatoloji. BU işi yapan Kadın Doğum Uzmanı da Perinatolog’dur. Perinatoloji, Kadın Doğum dalında 3sene üst ihtisas veren bir bilim dalı olmuştur.
Perinatologlar yukarıdaki ana prensipler doğrultusunda;
Daha önceden düşük ya da anomalili doğum hikayesi olanlar, ailesinde anomalili çocuk doğumu olanlar, gebelik öncesi diabet ya da hipertansif hastalığı olanlar, Tiroid bezi hastalıkları olanlar, düşük sebebi olabilecek infeksiyon hastalıkları geçirenler, romatizmal hastalık geçirenler ya da olanlar, ciddi böbrek hastalığı olanlar, nörolojik hastalığı olanlar, ailesinde genetik geçişli hastalığı olanlar, gebelik süresince kanama geçirenler, tarama testleri şüpheli çıkanlar, iri gelişim ya da IUGR olanlar, çoğul gebelikler özellikle monokorionik ikizlerde devreye girerler ve detaylı USG(İkinci ve üçüncü düzey ultrason), Doppler USG, CVS, Amniosentez, Kordosentez, Fetusa cerrahi tedaviler ya da medikal tedaviler uygularlar.