Etken bir DNA virüsü olan Herpes simplex’tir. Bu virusun tipI ve tip II olmak üzere iki tipi vardır. TipI daha ziyade ağız ve yüzü tutarken(deri mukoza sınırları), tip II genital bölgeyi tercih eder. Genital herpes vakalarının %85’inde etken H. Simplex tip II iken, %15’inde tip I’dir.

  • İlk enfeksiyonu periyodik olarak tekrarlayan aktivasyonlar izler. Yani hastalık sık tekrarlar. Hastalığın kuluçka süresi 2- 7 gündür. Lezyonlar daha tam çıkmadan da bulaşıcılığı vardır

Kaşıntı ve yanma ile başlar. Sonra içi su dolu toplu iğne başı kadar oluşumlar ( veziküller ) görülür. Daha sonra bu veziküller enfekte olup patlayarak yerini ağrılı ülserlere bırakırlar. Lezyonlar 2-3 hafta içerisinde kaybolur. İlk lezyon genellikle dış genital bölgededir. İlk lezyon kaybolsa da virüs sinir hücreleri ve lokal olarak dokuda uyumakta  ve daha sonra bilinmeyen bir nedenle tekrar aktive olmaktadır. Tekrarlama periodları 1,5 ay ile 6 ay arasında değişmektedir. Vajinal smear de karakteristik olarak nukleus içinde inklüzyon cismi görülür.

[toggle_box]
[toggle_item title=”Genital Uçuk’da lezyonlar (+18) FOTOĞRAFI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.” active=”false”]

genital-herpes-genital-ucuk

[/toggle_item]
[/toggle_box]

 

TEDAVİ:

Spesifik bir tedavisi yoktur. Bölge temiz tutulmalıdır. Sıcak ve nemli ped konulması veya yüzeyel lokal anestetiklerin uygulanması rahatlamayı sağlayabilir. Lezyonlar çıkmadan önce veya ilk belirtilerle beraber ağızdan veya lokal olarak bir antiviral ilaç olan asiklovir kullanarak enfeksiyonun süresi ve şiddeti azaltılabilmektedir. Sık tekrarlarsa koruyucu olarak sürekli asiklovir kullanımını önerenlerde var.
Herpes genitalis ilk olarak gebelikte çıkmışsa anneden doğum anında bebeğe geçerek çok ağır seyreden ve ölümle sonuçlanan ağır bir duruma sebep olabilir. Koruyucu olarak sezaryen yapılması çocuğa bulaşmasını engeller.