Her çift istedikleri zamanda ve istedikleri sayıda çocuk yapma hakkına sahiptir.

İstenmeyen zamanda gebe kalmamak için korunma yöntemleri kullanılır.

Bunlar doğal korunma yöntemleri, bariyer yöntemleri, hormonal yöntemler, rahim içi araçlar ve operatif yöntemler başlıkları altında toplanabilir.

DOĞAL KORUNMA YÖNTEMLERİ:

Dışarıya boşalma ve takvim yöntemi belli başlısıdır. Dışarıya boşalmada başarı oranı %60 gibi başarı oranı sağlayabilir.

TAKVİM YÖNTEMİ:

Kadın vücuduna giren sperm ortalama 2-3gün(bazen 7-8güne kadar da), kadının kendi yumurtası ise 1gün yaşar. Yumurtlama ise, sonraki adetin ilk gününden önceki 14.gündür. Bu süreleri kullanarak düzenli adet gören kadınlarda adetin ilk gününden sonraki 10.gün ile 22.gün arasını riskli günler olarak kabul edebiliriz. Bu dönemde ilişki de dışarı boşalma ya da geri çekme de kullanılırsa başarı oranı %80-90’lara çıkacaktır.

BARİYER YÖNTEMLERİ:

Spermin uterus içine ulaşmasını engellemeye çalışılır. Erkekler için prezervatif, kadınlarda vaginal diafram ya da servikal başlık kullanılabilir.

SPERM ÖLDÜRÜCÜ YA DA SPERM HAREKETLERİNİ BOZUCU SİSTEMLER:

Jel, köpük, fitil ya da sünger tarzında spermisid içeren sistemler.

HORMONAL YÖNTEMLER:

Kadın yumurtalıklarının yumurtlamasını engelleyici sistemlerdir.

%99 gibi başarı oranları yanında doktorunuza kullanım risklerini sormalısınız.

RAHİM İÇİ ARAÇLAR:

Halk arasında spiral olarak adlandırılan bakır ya da hormonal madde içeren yapıya sahip, spermlerin hareketlerini bozucu ya da rahim zarını inceltici etkilerle döllenmeyi ya da döllenme olmuşsa döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engelleyici amaçları olan araçlardır.

Son zamanlarda kolda deri altına yerleştirilen ve gestagen içeren preparatlar da kullaıma girmiştir. Uygulaması kolay, çıkartması sıkıntılıdır.

OPERATİF YÖNTEMLER:

Erkekte vazektomi ya da kadında tubaların bağlanması esaslarına dayanır. Kalıcı yöntemlerdir. Uygulandıktan sonra kadınlarda tekrar açılması meselesi çok sorulur. Mikrocerrahi yöntemlerle bile başarı oranı %10 bile değildir. Ben hastalarıma böyle durumlarda IVF öneriyorum.